…Efectele violenţei în familie asupra copiilor/sportivilor

1. Ca urmare a expunerii la violenţă, copiii pot manifesta anxietate crescută, agresivitate, nelinişte, coşmaruri, dificultatea de a adormi, teama de a face greşeli, gânduri de suicid, un apetit alimentar foarte crescut sau foarte scăzut, enurezis, dureri de cap şi de stomac, dificultăţi de concentrare, tendinţa de a-şi face rău (se trag de păr, îşi rod unghiile), dificultăţi sociale.

2. Deseori, copiii se simt responsabili de violenţa din familie şi nu înţeleg că este o problemă doar a adulţilor, ei cred că părinţii se ceartă din cauza că ei, copiii, au greşit cu ceva.

3. Violenţa în familie creează de multe ori copilului un sentiment de confuzie, mai ales atunci când sunt apropiaţi de ambii părinţi. Sentimentele lor de iubire şi afecţiune pentru părinţi intră în conflict cu ceea ce se întâmplă între părinţi.

4. Pentru copii, experienţa violenţei în familie este foarte apropiată de conflictul loialităţii. Copiii se simt deseori la mijloc în conflictul dintre părinţi şi simt că fiecare părinte îi vrea de partea lui. Iubirea pentru ambii părinţi face ca această situaţie să fie imposibil de rezolvat pentru ei. Unii copii pot lua partea unui părinte în timp ce alţii simt că nu pot fi alături de niciunul dintre părinţi.

5. În contextul conflictelor din familie, copiii pot alege să-şi exprime sentimentele prin manifestarea unui comportament negativ. Părinţii înţeleg în mod greşit aceste manifestări şi pedepsesc copilul- comportament ce ignoră sentimentele copilului şi le întăreşte acestora gândul că ei sunt cauza violenţei în familie.

Să nu uităm că părinţii sunt modele pentru copii, iar copiii care trec prin experienţe de violenţă în cadrul familiei învaţă de la părinţii lor. Copiii învaţă astfel că violenţa este acceptată şi este în regulă sa fii iubit şi rănit în acelaşi timp. Mai mult de atât, copiii cred ceea ce văd: femeile sunt slabe şi victime iar bărbaţii sunt puternici şi agresori.

……………